BuiltWithNOF

Sporvejsdrift

mail@sporvejsdrift.dk

17.juli 1932 – 7. august 2011.

Så blev jeg sendt på pension sammen med min kammerat, efter 79år og 21 dage i Århus Sporvejes tjeneste, blev vi pensioneret, og vi var slet ikke trætte eller gamle vi kunne sagtens have klaret 79 år mere, men sådan skulle det så ikke være, jeg skylder lige at sige at vi er Linie 3 og 4 de to første bus linier ved Århus Sporveje vi startede helt præcis den 17. juli 1932 og som i alle ved havde vi sidste arbejdsdag søndag den 7. august 2011.

I de mange år der er gået har vi selvfølgelig været med til at sætte vores præg på Århus by og sporvejene. Og allerede inden for det første år sket der mange ændringer på min rute.

Vi var fra starten en succes og særlig linie 4 der kørte til Stadion havde tit travlt, på dage hvor der var store sportskampe på stadion, det viste sig hurtigt at, selvom man satte alle disponible busser ind kunne man ikke klare presset til stadion.

Det vil være for omfattende at fortælle hele min/vores Livshistorie her. Jeg fortæller kun lidt om mit liv som Linie 3.

Jeg begyndte med at kører mellem Christiansbjerg og Vestre Kirkegård/Hasle, senere kom der en del udvidelser både i Hasle og på bjerget den sidste og største var da linie 2 og 54 blev nedlagt og jeg skulle overtage noget af deres kørsel til Århus Nord og Trige men jeg var stærk og klarede også dette, nu er jeg pensioneret sammen med nogle få andre linier.

Min første rute var i mellem Christiansbjerg og Vestre Kirkegård/Hasle, via Banegårdspladsen, og forbi Hammelbanegården der lå i Carl Bloks gade, min endestation på bjerget var ved Højvang det var dengang Randersvej hed Niels Ebbesens vej hvor vi vendte på Niels Ebbesens vej, der gik ikke lang tid før udviklingen gjorde at man hele tiden, måtte tilpasse ruten således at man kunne tilgodese så mange som muligt, min direktør besluttede at jeg hver fjerde gang skulle køre fra Niels Ebbesens vej (Randersvej) ad Brendstrupvej til Strømøgade (i dag Møllevangs alle)for at dette kunne lade sig gøre og at man bedre kunne holde køretiderne kom man ikke længere ind forbi Hammelbanen.

Prisen for at køre med mig var dengang 15 øre + 5øre hvis man ville have en omstigning til anden linie.

I 1933 blev jeg forkortet lidt min Endestation blev flyttet Christianskirken der dengang lå på hjørnet af Randersvej og Kastaniegade (der hvor Netto ligger i dag) således at vi delte turen med hver anden vogn til Strømøgade og hver anden til Christianskirken

1. maj 1940 Under anden verdens krig blev jeg delt op i 3 ruter det skyldes at der skulle nedskæres med 50 %.

Ruten: Møllevangs alle til Vennelyst.  Fra Møllevangs alle ad Brendstrupvej, Randersvej, Nørrebrogade til Vennelyst.

Ruten: Christiansbjerg til Vennelyst. Fra Christianskirken, Randersvej, Langelandsgade, Kaserneboulevarden, Ny Munkegade, Høegh Guldbergsgade til Vennelyst.

Vi havde 40 minutters drift på begge ruter.

Ruten: Hasle – Vestre Kirkegård – Immervad. Fra Hasle og Vestre Kirkegård ad Viborgvej, Thorvaldsensgade, Immervad.

Vi havde 30 minutters drift til Vestre Kirkegård.                                      Vi havde 60 minutters drift til Hasle.

1. december 1940 Fik man igen en ændring, der var 30 minutters drift fra Christiansbjerg til Vennelyst

Fra Hasle og Vestre Kirkegård køres der som før til Banegårdsplads, ad Vester alle, Sønder alle, Park alle. Kørslen ad Åboluvarden til Immervad bortfaldt.

Og sådan kan jeg fortælle meget m mit liv som linie 3.

Som sagt vil det blive for omfattende at skulle fortælle hele min livshistorie her, så resten må du få en anden gang.

Du vil kunne se nogle billeder og skilte samt billetter fra min ungdom.

Den første linie 3 se her til venstre ombygget til Tårnvogn, Den findes i dag på Sporvejsmuseet på Skjoldenæsholm, billederne er taget på remisen på Dalgas Avenue.

Til højre ses en Volvo Trambus som linie 3 til Hasle, billedet er taget på Garageanlæget Gustav Holmsvej

Direktør Torben Høyer for Busselskabet Århus Sporveje siger tak for turen, ved ankomsten til Århus Nord til chauffør Gary der kørte den sidste Linie 3, som nu er gået på pension sammen med linie 4, 5, 6 & 7.     den 7. august 2011

Linie 3 på Nørrebrogade 17. marts 2010

Den sidste Linie 3 på  ved ankomsten til Århus Nord 7. august 2011

TILBAGE TIL FORSIDEN

TIL BUSSIDEN

Linie 3 på Skolebakken i 1935

Trambus polet også kaldet T-mærke bemærk bogstavfejlen i SPORVEJE, V i veje er et A der står på hovedet